Втори ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен
Втори ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен / Дарик Сливен Архив

С кръгла маса с международно участие на тема: „Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене" продължава втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Началото на проявата е 9 часа в Регионална библиотека „Сава Доброплодни". От 9.30 ч., в кaмерната зала на Драматичен театър "Стефан Киров", ще започне премиерата на книгата „Моята първа книга за Христо Ботев" на Любомир Русанов. Тя е посветена на живота и делото на бележити българи.

От 10.00 ч., на откритата сцена на ларгото до базара за книги, ще започне концерт и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!". На най-добрите малки рецитатори, престрашили се да се качат на сцената и да изпълнят любимо стихотворение, ще бъдат раздадени сувенири от фестивала, книжки и списания. На сцената ще се изявят и възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм" с ръководител Елена Пеева.

За пета поредна година ще се проведе и Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: "От другата страна на вълшебното огледало". В него ще се включат над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Домакини на пленера тази година са Национална художествена гимназия "Димитър Добрович", Регионална библиотека „Сава Доброплодни", III ОУ „Д-р Иван Селимински" и Детски комплекс - гр. Сливен. Творбите на децата ще бъдат оценявани от професионално жури с председател художникът Христо Тотев, а на 11 май /сряда/, от 10.00 ч. на тържествена церемония в ДТ "Стефан Киров" отличените художници ще получат своите награди.

В 10.30 ч., в камерната зала на театъра започва постановка на ДКТ-Хасково „Как се лекува лъвски страх без пердах". В края на представлението писателката Мая Дългъчева, автор на текста на пиесата и на книга със същото заглавие, ще се срещне с малките си читатели. При голям интерес се очаква да премине премиерата на вторият тийнейджърски роман на Юлия Спиридонова със заглавие «Графиня Батори». Тя ще се проведе в камерната зала на ДТ "Стефан Киров" от 11.30 ч. със специалното участие на ученици от XI „д" клас от ГПЗЕ „Захарий Стоянов" - гр.Сливен.

С много нетърпение и неприкрити емоции се очаква Карнавалното шествие, което ще премине от 16.00 ч. по бул. "Цар Освободител". На него ще си дадат среща любимите герои на децата. В Цветното дефиле по ларгото ще се включат над 300 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретен състав при читалище „Димитър Полянов" -Карнобат и Духов оркестър „Крандила Джуниър" с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури ще определи носителите на награда за най-оригинален костюм. Предвидени са много награди.

На голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров" ще бъде представен приказен спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков, на танцьорите от Студио за танци „Рилски перли" -.Белица, Балет „Барби" към Гарнизонен военен клуб - гр. Сливен и Клуб по спортни танци „Сливен" и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор „Милка Стоева"  -Бургас. Спектакълът ще започне в 17.00 ч.  

В края на спектакъла ще се проведе и Официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2011г. в категориите - за цялостен принос, за автор, за илюстратор.