Воеводите против подготвяния Закон за отнемане на имуществото
Воеводите против подготвяния Закон за отнемане на имуществото / Дарик Сливен

Становището на ВМРО-НИЕ във връзка с подготвяния нов Закон за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност бе представено в Ямбол. В изложението, направено от юриста Стоян Дойчев,  заместник-председател на общинското ръководство на партията, беше посочено, че готвеният проект е изключително репресивен.

С него се обръща тежестта на доказване на произхода на доходи и имущества.  Според текстовете, не държавата ще трябва да доказва, че нечие имущество е незаконно, а лицето, за което има съмнения за нарушения. Имуществото на гражданите ще се конфискува, без да се доказва вината им. А това нарушава правото на частна собственост и представлява нарушение на презумпцията за невинност.

В проектозакона реално се допуска образуването на производство въз основа на анонимен сигнал. Което със сигурност ще доведе до увеличаване на доносите, клеветите и спекулациите.

Законът ще се превърне в репресивен инструмент от страна на властта срещу всеки гражданин или фирма, се заявява още в становището на ВМРО-НИЕ.