Важни обекти през 2014 г. обяви областният управител
Важни обекти през 2014 г. обяви областният управител / ОА - Сливен

Приоритетните обекти за област Сливен през 2014 г. очерта областния управител Корнелий Желязков. Той каза, че виждането му като областен управител за приоритетите до голяма степен съвпада с това на общините. Но от гледна точка на интегрираното развитие на областта и небалансираното социално-икономическо положение, областна администрация също има своите приоритети, които са поставени на вниманието на държавната власт.

Един от тези обекти е пречиствателна станция за питейни води, за който има положително становище, че ще бъде финансиран и доизграждането ще започне през следващата година. Общата стойност е 14 млн. лв., като 4 млн. лв. са за самото доизграждане на станцията, а 10 млн. лв. са за довеждащи водопроводи, напорен резервоар и свързване с водопроводната мрежа на града.

Друг обект е сградата на Медицинския колеж в Сливен. Състоянието на съществуващата сграда на колежа и липсата на система за топлоснабдяване я прави непригодна за ползване от санитарно-хигиенна гледна точка. Осъществяването на проекта е от особена важност за област Сливен и региона. Учебното заведение възобнови дейността си като Медицински колеж в структурата на Медицински университет гр. Варна и получи акредитация. Изготвен е проект, който е одобрен от Управителния съвет на Националния доверителен екофонд. Необходими са 432 700 лв..

Реконструкция на водопровод по улица „Акад. Михаил Арнаудов” в град Котел също е приоритетен обект за 2014 г. С реализацията на проекта ще се подмени съществуващия стоманен водопровод и азбестоциментови тръби, които са силно корозирали и амортизирани, с полиетиленови. Готов е работен проект с разрешение за строеж, като ще бъдат необходими 386 871 лв. Изграждането на Социален комплекс в Котел, включващ Дом за стари хора, Дом за деца с увреждания и Защитени жилища е друг обект, на обща стойност над 5 300 000 лв.

Сред останалите приоритетни обекти са ремонт на път ІІ–55 в участъка Гурково– Нова Загора, с обход на селата Паничерево, Асеновец и град Н. Загора. След ремонта на прохода Хаимбоаз, по трасето на път ІІ-55 Русе–Свиленград единствено участъкът от Гурково до Нова Загора остана неремонтиран. Интензивността на движението в района на Нова Загора е огромна. За този участък, включително и за обхода на село Асеновец, има одобрен инвестиционен проект и процедиран парцеларен план. Необходимо е инвестиционният проект да бъде актуализиран. Стойността на проекта е над 14 млн. лв. Следва проектът за отводняване на новозагорските села Караново, Брястово, Асеновец и Кортен. Стойността е около 5 млн. лв. и проектът вече е внесен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.