Тече процедура по закриване на Социално-педагогическия интернат в Стралджа
Тече процедура по закриване на Социално-педагогическия интернат в Стралджа / община Стралджа, Архив

Социално-педагогическият интернат в Стралджа е в процедура по закриване. Предложението за закриване на социалното заведение беше направено от Държавната агенция за закрила на детето, след проверки по сигнал на френски доброволци през месец септември 2013 година за извършено насилие над възпитаниците от страна на персонала, съобщи за Дарик председателят на агенцията Ева Жечева.

Доброволците са били свидетели на тежки форми на насилие над децата и неглежиране на децата, настанени в интерната от страна на пазачи, възпитатели и директора. Извършени са две последващи проверки в дома. Установено, е че има извършено системно физическо насилие над деца. Спрямо тях е упражнено и насилие от полицейски служител, поясни Жечева. „При проверката е установено, че децата не се чувстват защитени, не разпознават местните институции като органи, които да им предоставят закрила, имат висок праг на поносимост към агресия“, уточни Ева Жечева и добави, че част от децата са имали враждебни мисли за отмъщение и за посегателство върху собствения си живот.

Установени са и други нередности, свързани с правата и интересите на децата - това са здравноосигуряването им, достъпът до медицинска грижа, хранене, сигурността им, образователни дефицити. Няколко дни след проверката е получен сигнал за извършено сексуално насилие на дете от Социално-педагогическия интернат в Стралджа. Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и Прокуратурата е извършила нови проверки в дома. През този период са проведени координационни срещи между компетентните институции, министерството на образованието, ДАЗД, прокуратура. На директора на интерната са изпратени задължителни предписания, които той е оспорвал, не е изпълнил и е установено административно нарушение, за което е наказан. ДАЗД е направила предложение към министъра на образованието за дисциплинарно уволнение, обясни председателят на агенцията.

В края на миналата година образователното министерство е взело решение Социално-педагогическият интернат в Стралджа да бъде закрит. По предложение на агенцията за закрила на детето е извършен индивидуален план за всяко дете, перспективите, които то има за развитие и настаняване в среда, в която има сигурност и по-добри грижи. По думите на Ева Жечева извеждането на последното дете от интерната ще бъде в най- скоро време. Акт за административно нарушение е съставен и на възпитателя Димитър Петров.

Минималните глоба, която се налага на физически лица е 1000 лева.

Предстои посещение на председателя на ДАЗД Ева Жечева и зам.-министъра на труда и социалната политика Спаска Петрова в Социално-педагогическите интернати в Драгоданово и в Стралджа. В Стралджа ще бъде извършена проверка как се работи по изпълнението на плановете по преместването на децата, информира още Ева Жечева.