Стария бряст в Сливен ще бъде предложен за паметник на културата
Стария бряст в Сливен ще бъде предложен за паметник на културата / Община Сливен

Продължават инициативите в подкрепа на Стария бряст в Сливен в конкурса „Европейско дърво 2014“.  Сливенският ансамбъл „Браво“ ще гостува в Народното събрание на 21 февруари, петък като част от събитията в подкрепа на кандидатурата на Стария бряст .

“Община Сливен ще предложи хилядолетното дърво за паметник на културата”, съобщи  кметът  Кольо Милев.

„Случва се нещо много позитивно, а то е усещането за съпричастност, за обща отговорност, за обща ценност, която със сигурност ще има благоприятно отражение за града ни и обществото. Всеки ден около обяд децата са нашият основен посредник за посланието на любовта към традицията и бъдещето ни”, изтъкна заместник-кметът Иван Славов.

И тази седмица се провеждат поредица от ученически инициативи.  В четвъртък приключва конкурсът на тема: „Старият бряст”, в който се включиха повече от 300 участници. Наградите ще бъдат връчени в присъствието на известни сливенски личности като Михаил Желев и писателката Иванка Денева, за която каузата „Старият бряст” има личностен смисъл и заради претворяването на вековното историческо дърво в романа й „Кръстопъти и ветрове”.

Сливенският алпинист Атанас Скатов, който в началото на тази година покори връх Аконкагуа и актрисата Искра Радева също се присъединиха към личностите, които подкрепят кампанията. Във „Всяка неделя“ Кеворк Кеворкян също ще намери място, за да изрази съпричастност с конкурса и усилията на общината.

На 20 февруари, четвъртък от 10.00 ч.  в Сливен пред Стария бряст своя проява ще имат учениците от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, а на 21 февруари от 13.00 ч. ученици от ІХ ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Предстоят прояви и в университетските центрове в

Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Кампанията ще завърши в петък със сливенско хоро около дървото – символ на града.