Сливенските фермери не подкрепят протестите на млекопроизводителите
Сливенските фермери не подкрепят протестите на млекопроизводителите / netinfo

Националната развъдна Асоциация на млеко и месо производителите не подкрепя изявите на Андриян Цаконски, „защото той не е фермер и не е един от нас. Не одобряваме начина и подхода на протеста, затова не го и подкрепяме”, заяви пред Дарик председателят на Регионалния млечен борд в Сливен Панайот Тодоров.

Разединението на фермерите за сетен път показва, че българските животновъди не са единни в своите искания, че едноличните действия не помагат на отрасъла, аргументира се Тодоров. Тази година отново не бяха взети под внимание от земеделското министерство препоръките на Българската асоциация.

Субсидията трябва да отиде при фермери, които в момента работят, а не при животновъди, които са си затрили стадата и единственото нещо, което имат е млечната квота, добави Тодоров. Изкупната цена на литър мляко в региона в момента е 45- 60 стотинки. Тази цена не удовлетворява сливенските фермери. Затова от няколко години те правят постъпления в Министерството на земеделието, в институциите, които са пряко заинтересовани за качеството на млечните и месни продукти на нашия пазар.

Целта е да се правят проверки на преработватели, да се въведе стандарт за производството и продажбата на качествените продукти. „Досега всичко оставаше неразбрано или се извършваха епизиодични проверки и затова се стигна до това – пазарът ни да е залят от некачествени продукти, внася се палмова мазнина и различни видове добавки. От друга страна ние сме отворен пазар, европейският пазар също е наш, но колегите ни в Европа вземат 100% субсидии”, каза още председателят.

На въпрос трябва ли отново да се въведе Български държавен стандарт за качество, Тодоров заяви че това е належащо и задължително, защото пазарът в този момент е неконтролируем.

В края на седмицата представители на Националната развъдна Асоциация на млеко и месо производителите ще проведат работна среща, на която ще решат какво трябва да се направи за да се удовлетворят техните искания.