Сливенски творци в представително турско издание за българския разказ
Сливенски творци в представително турско издание за българския разказ / www.sxc.hu

Издание, представящо пред турските читатели художествените търсения и постижения на българския разказ излезе в Анкара. То е със знака на издателство „Бенгю” /Bengu Yayinlari/Balkan Edebiyati Dizisi, 2012/ и със заглавие “Горещи камъни” /“Sicak Taslar”/.

Творбите са преведени от Ислам Бейтула Ерди /координатор/ и Февзи Кадъолу, съобщи за Дарик писателката Иванка Денева.

Сборникът съдържа разкази на Елин Пелин, Йордан Йовков, Антон Страшимиров, Ангел Каралийчев, Емилиян Станев, Георги Караславов, Павел Вежинов и на някои съвременни разказвачи /на 32 автори, българи и етнически турци, пишещи на български език/.

Поместени са произведения от изявени съвременни създатели на разкази от Източна България като Георги Мишев, Мюмюн Тахир, Иванка Денева, Христо Карастоянов, Иван Сухиванов, Георги Ингилизов и др. Пенка Бангова, Осман Солаков, Турхан Расиев и друти творци представят търсенията на  автори от Северозападния край.

От Сливенския край са представени още разказите на Валентин Найденов, Атанас Цонков и Желяз Кондев.

Поместени са творби от авторите от Ямбол Генка Богданова и Денка Илиева, от Бургаския край са творбите на Атанас Радойнов и Мехмет Бекиров.

Произведения на Иванка Денева през годините са включвани и в други издания в Турция, както и в представителното за разкази списание на турски език „Notos”.