Щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи в Елхово
Щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи в Елхово / netinfo

Определиха състава на Щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи на територията на община Елхово след заповед на кмета инж. Димитър Димитров. Това стана ясно след заседание на Общинската комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. В щаба са включени 18 души- представители на общината, полиция, пожарна, отделението за спешна медицинска помощ и други.

На заседанието бе представен Правилникът за организацията и дейността на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, при искане на финансови средства за извършване на неотложни възстановителни работи, засегнати от бедствия. Според него в 14 дневен срок от бедствието е необходимо кметовете да изпратят в комисията информация за последиците, както за имоти държавна собственост, така и за засегнати от бедствието жилища като прилага и снимков материал.

Общинската комисия изготвя протокол за оценка на вредите и предложения за начина на подпомагане на лицата, чиито жилища са засегнати от бедствието. Възстановителната помощ се предоставя чрез кметовете на общини за закупуване на строителни материали, извършване на строителни услуги или за подпомагане по предложен от общинската комисия начин.

Всеки месец до десето число кметовете трябва да предоставят информацията на усвояването на средствата пред Министерството на държавната политика по бедствия и аварии.