/ ОДМВР Сливен
Сформирани са мобилни екипи за работа в малките населени места
Директорът на ОД на МВР-Сливен старши комисар Димитър Величков се срещна днес с кметове на 33 населени места в община Нова Загора. Срещата е последната от планираните и проведени за месец април по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

На тези срещи старши комисар Величков запозна представителите на местната власт с инициативите и мерките, взети от ръководството на МВР, за подобряване на средата на сигурност в малките населени места и с важността от сътрудничество местна власт и полиция. 

Една от важните мерки за увеличаване броя на служителите с полицейски правомощия в малките населени места е сформирането на мобилни екипи, които да бъдат насочвани към местата със завишена концентрация на престъпления и местата без постоянно полицейско присъствие.

В тази връзка в ОДМВР-Сливен е създадена организация за сформиране на мобилни екипи от полицейски служители от отдел „Охранителна полиция”, сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и сектор „Противодействие на икономическата престъпност”.

Целта е да се покрие по-голяма част от обслужваната територия с наличния ресурс. Тези екипи ще извършват, както наблюдение и контрол в селските райони, така и срещи с кметовете и населението по конкретни проблеми и възникнали конфликти.

На дневен ред беше поставено сътрудничеството с местото управление и необходимостта от обратна връзка, което налага въвеждането на система за поставяне на проблеми и тяхното своевременно решаване.

Всеки кмет и кметски наместник получи специален формуляр, наречен „Информационна карта”, в който ще се отбелязват възникналите проблеми и съответно ангажимента на ОД на МВР в тяхното решаване.

Старши комисар Величков отбеляза, че ще бъдат приемани и изслушвани проблеми от всякакво естество, като пое ангажимент тези, които не изискват намесата на правоохранителните органи да бъдат препращани по компетентност.

Като заключение беше отчетен добрият резултат от проведените полицейски операции от последния месец по безопасност на движението и противодействието на престъпленията, извършвани срещу личността и имуществото.

Представителите на местната власт изразиха становище, че опазването на обществения ред и намаляването на конвенционалната престъпност са пряко свързани с доброто взаимодействие между органите на МВР и местната власт.