РИОКОЗ не може да забрани продажбата на банички в училищните лавки
РИОКОЗ не може да забрани продажбата на банички в училищните лавки / netinfo

Продуктите, които консумират децата в лавките на сливенските училища, редовно се проверяват от РИОКОЗ- Сливен, заяви за Дарик д-р Виолета Узунова началник на инспекцията. Проверяващите инспектори следят за целостта на опаковката на храните, срока на годност на продуктите, условията на съхранение и работното облекло на персонала.

Тези проверки са част от плановите проверки, които РИОКОЗ извършва през годината. „Наредба № 26 не е променена и инспекторите от отдел „Здраве и храни” не могат да забранят продажбата на баничките, чипсовете, снаксовете”, уточни д-р Узунова. Но по думите на специалиста тези храни не трябва да липсват от ежедневното меню на децата, но да бъдат представени във вид и състав позволяваш бързо усвояване при хранителен прием, доставящ хранителен еквивалент на консумираната храна.

Д-р Узунова препоръча ежедневно да се консумират зеленчуци и плодове, защото те доставят голям брой витамини и минерални вещества. Павилионите и лавките около и в училищата в момента в по-голямото си число продават предимно тестени закуски, пици, хамбургери и различни видове сладки – това показа репортерска проверка на Дарик.

Екстрата към закуската е да бъде стоплена, добавят се и още консерванти във вид на кетчуп, майонеза и горчица. Напитките варират от газирани, през сокчета и стигат до боза и айран. Всъщност най-здравословното нещо, което може да бъде намерено на тези лавки е доматът или краставицата, които се слагат в хамбургерите. На въпрос защо не предлагат плодове, бе отговорено, че обикновено наблизо има хранителни магазини и, ако детето иска, може да си купи плод от там.