Проверки за административни нарушения в Ямбол
Проверки за административни нарушения в Ямбол / DarikNews.bg

Над 350 проверки са извършили през първите шест месеца на годината служителите от дирекция „Административен контрол" в Ямбол. Наред с ежедневната контролна дейност по спазване Наредбите на Общинския съвет, както и законите и нормативите на територията на община Ямбол, са извършени и проверки по сигнали на граждани. Общо 61 са проверките по Наредба № 1 на ОбС Ямбол. Съставени и връчени са 13 акта за установяване на административни нарушения с глоби.

Най-много са проверките по Наредбата за разполагане на преместваеми обекти. По сигнали и жалби са посетени 18 обекта, в други 191 са извършени проверки и замерване на фактически ползваната площ. В 30 обекта е установено е ползване на по-голяма площ от вписаната в разрешенията. Съставени и връчени са 26 глоби на ползватели на общински терени, върху които са разположени преместваеми обекти. Връчени са 17 констативни актове и са издадени 20 заповеди за премахване на обекти, ползващи общински терени без разрешение, или с разрешение с изтекъл срок. Издадени са и други десет заповеди за премахване на преместваеми обекти.

По Закона за устройство на територията са 56 проверки по постъпили жалби и сигнали на граждани. Съставени са 4 констативни акта за незаконни строежи, като са изпратени и окомплектовани преписки в РДНСК - Ямбол. Изготвени са и три констативни протокола за незаконни строежи, също изпратени в РДНСК. Като част от контролната дейност на дирекцията са и извършените проверки в 16 жилищни имота, относно опасни за срутване сгради - по Наредбата а принудително изпълнение на заповеди за заздравяване или премахване на строежи или части от тях на територията на община Ямбол. Доброволно е премахнат един опасен имот. Други два са премахнати принудително от общината. Приоритет в работата на служителите на дирекция „Административен контрол" е своевременно да се извършват проверки по постъпили жалби, молби и сигнали на граждани на основание резултатите от проверката да се пристъпи към необходимите действия за спазване на наредбите и законите.