Предстоят избори за нови църковни настоятелства
Предстоят избори за нови църковни настоятелства / Дарик Сливен, архив

 

До 10 ноември православните християни от Сливенска епархия могат да отидат в енорийския си храм и да се запишат в списъка-регистър на църквата, за да могат на 11 ноември да бъдат избирани и да избират новите членове на църковните настоятелства, съобщават от Сливенска митрополия.

В края на настоящата година изтича четиригодишният мандат на действащите църковни настоятелства. На 11 ноември ще се проведат избори за нови църковни настоятелства в цялата Българска православна църква.

През месец януари 2009 година влезе в сила новият Устав на Българската православна църква. В глава 12 са разписани разпоредбите, които уреждат статута на църквата, избора на църковно настоятелство, както и неговите правомощия.

Съгласно чл. 140 от Устава на Българската православна църква, Църквата е обединение на православните християни от една или повече енории, където се намира храмът. Църквата е юридическо лице, което е местно поделение на съответната митрополия, в която се намира, и се управлява от църковно настоятелство, което се състои от 4-6 души и се представлява пред компетентните органи от енорийския свещеник, който е председател на църковното настоятелство.

Член на църквата е всеки православен християнин, който живее в енория, където се намира съответният храм, запазва и поддържа жива връзка с енорийския храм, клир и живот и е вписан в списъка-регистър на църквата, след представяне на кръщелно свидетелство и документ за самоличност.

Списъкът на членовете на църквата се актуализира редовно на всеки четиригодишен период, преди провеждане на избирателното събрание за избор на църковни настоятелства и при необходимост в края на всяка календарна година.

От Сливенска митрополия призовават православните християни от Сливенска епархия своевременно да отидат в енорийския си храм и да се запишат в списъка- регистър на църквата. Крайният срок е 10 ноември, 18.00 часа.