Предприети са защитни мерки за салмонела в детска градина в Сливен
Предприети са защитни мерки за салмонела в детска градина в Сливен / Dariknews, Архив

Предприети са всички необходимите профилактични и противоепидемични мерки за салмонелоносителство на деца и персонал в детска градина „Божур" в Сливен. Това заяви зам. кмета Пепа Чиликова.

В продължение на две седмици инспектори от Областна дирекция по храните ще вземат проби от суровите продукти и от приготвени ястия, ограничен е вноса на малотрайни продукти във всички детски заведения. Директора на детска градина „ Божур" ще изисква сертификат за всеки от продуктите, които фирмите предоставят и ще бъде извършена дезинфекция в градината, уточни още Чиликова.

Повторни изследвания ще бъдат извършени на целия персонал и децата. Директорът на здравната инспекция в Сливен д-р Петя Балулова е изисквала и съгласуване със специалисти инфекциозни заболявания лечението на децата, които имат носителство на заразата.

Четири деца са били на лечение в Инфекциозното отделение през декември миналата година, 29 са носители на заразата, без клинични изяви. Няма нови случаи на заразени със салмонела, заяви Пепа Чиликова и добави, че в случая не е установен източника и причината.