Посланикът на Япония идва в Сливен заради тракийските находки
Посланикът на Япония идва в Сливен заради тракийските находки / netinfo

Посланикът на Япония в България Коичиро Фукуи ще пристигне на посещение в Сливен на 2 август, съобщи за Дарик археологът Георги Китов. Негово превъзходителство ще гостува в 10.30 ч. в Регионален исторически музей – Сливен, където ще разгледа находките от тракийско време, които експедиция ТЕМП на д-р Китов откри в две могили в землищата на сливенски села, допълни директорът на музея Георги Кюпчуков.

„Ще покажем на Коичиро Фукуи ателието, където работят реставраторите и тракийските експонати, а, ако остане време и има желание от негова страна, можем да посетим и могилите, където бяха открити златната маска и пръстен, ритоните и другите находки” – допълни Кюпчуков.

Гостуването на японския посланик в Сливен става само два дни след като вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и Коичиро Фукуи подписаха и размениха ноти за отпускане на безвъзмездна помощ от правителството на Япония за създаване на Музеен център за тракийско изкуство в Източните Родопи.

 „Ще използваме визитата, за да поставим въпроса за финансова помощ за експониране на тракийските находки в сливенския музей, както и за крепостта Хисарлъка и тракийската гробница в Калояново” – каза за Дарик директорът на Историческия музей в Сливен.