Нова Загора
Нова Загора / община Нова Загора
И тази година програмата по случай Празника на града, Петковден бе наситена с множество спортни прояви, организирани от Община Нова Загора. В празничното утро на 14 октомври първи стартира турнирът по тенис за смесени двойки „Иванчев-Ранчев”, който се състоя в два поредни дни - на 14 и 15 октомври. В спортната надпревара участваха 16 двойки от Нова Загора, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас,София, Хасково и Ямбол. Турнирът премина при много добра организация и в спортсменски дух. В крайното класиране първото място бе извоювано от Йоана Маринова и Мариян Стоянов от Казанлък, а на второ място останаха Красимира Славова от Казанлък  и Мирослав Колев от Стара Загора.

Минути след старта на тенис-турнира  в спортна зала „Младост“ започна и ежегодния Републикански турнир по спортна борба „Новозагорска слава”, на който Нова Загора е домакин. На официалното откриване гост бе Станка Златева – петкратна световна шампионка, шесткратна европейска шампионка и два пъти втора на Олимпиада.

Тринадесетото издание на спортната проява събра представители на клубове по борба от цялата страна, нетърпеливи да покажат своите умения и да окичат гърдите си с отличия:  Средец, Сливен, Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Ямбол, Кърджали, Горна Оряховица, Дългопол и Нова Загора. Макар и малък, нашият град е с традиции в областта на борбата. Не са малко имената, прославили града ни и България в световен мащаб: Драгия Колев, Живко Вангелов, Венелин Атанасов, Никола Динев, Иван Кръстев, Пано Желев, Стойчо Моллов, Гинчо Тончев и много други.

 През целия ден спортната зала „Младост” беше огласяна от окуражителните викове на любителите на този вид спорт, докато на тепиха се водеха решителни битки за първото място. Под вещото ръководство на съдиите на турнира - Александър Енев, Иван Кондев, Костадин Козелев бяха определени най-добрите в отделните категории, на които бяха връчени медали и грамоти. Определените за „Най-техничен състезател”, „Най-резултатен състезател”, „Най-малък състезател” и „Най-добър новозагорец” на турнира получиха купи. С грамота беше отличен „Най-добрият изпълнител на Драгиевата хватка”.

Всички награди бяха осигурени от Община Нова Загора.

Любителите на леката атлетика също имаха повод за радост. Те се отправиха към Градската градина, за да се насладят на пробега „Петко Йорданов”, който е част от празничната програма на града всяка година. Пробегът е организиран от Община Нова Загора, Клуб по лека атлетика „Лидер” и СК „Стогос-2006”. В него се включиха рекордните 134 участника в няколко категории и четири възрастови групи: момчета и момичета  I-II клас; момчета и момичета III-IV клас, момчета и момичета V-VIклас и момчета и момичета VII-VIII клас. Сред официалните гости по случай провеждането на лекоатлетическия пробег бяха Димитър Кисьов, представител на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА), ученици от гр. Кърджали с ръководител Мариана Бозакова и възпитаници на СУ „Васил Левски” гр. Стара Загора.

Класираните на първите три места по отделните категории и възрастови групи получиха предметни награди и медали. На състезателите, останали на IV-а, V-а и VI-а позиция бяха връчени грамоти и предметни награди, а на момичетата и момчетата, отличени на първите три места в последната възрастова група - парични награди.