Показват златната тракийска маска открита в Сливенско
Показват златната тракийска маска открита в Сливенско / netinfo

Уникалната златна маска, открита от археолога Георги Китов в Далакова могила край Сливен ще бъде показана днес на изложбата „Долината на тракийските царе в Сливенско”. Очаква се на откриването на изложбата да присъства и представител на ЮНЕСКО. Над 100 находки от тракийско време, открити от експедиция ТЕМП с ръководител д-р Китов в землищата на сливенски села ще бъдат видени за първи път в изложбата, която се открива в 11 ч. в Регионален исторически музей.

 „Това е уникален случай в историята на българската археология – само два месеца и половина след разкопките находките да бъдат показани в изложба” – отбеляза Георги Китов. Той е категоричен, че за възможността изложението да бъде видяно дни след приключване на експедицията, приносът е на реставраторите, които, въпреки ниското заплащане, са успели да подготвят експонатите.

Д-р Китов съобщи още, че от министерството на културата са поискали 15 от експонатите да бъдат включени в националната археологическа изложба, която ще гостува в Япония през идната година.