/ Вик-Сливен
Поредна среща с представители на потребителите от квартал „Надежда“ проведе ръководството на „ВиК“-Сливен, на която присъства и кметския наместник Диана Делчева. Срещата е част от инициативата на водното дружество за работа в ромските квартали на община Сливен и областта.

Управителят на „ВиК“-Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи, че дебитът и налягането на водата в „Надежда“ са нормализирани от една седмица, след промяна в схемата на водоснабдяването и разделяне потреблението на квартала и на промишлената зона на Сливен, за която е включен друг водоизточник.

Инвестицията за 100 000 лева осигурява на входа на ромския квартал дебит от около 96 литра в секунда. До средата на декември ще бъдат извършени някои довършителни работи, следва поставяне на кран за равномерно разпределение на водата в няколкото района на „Надежда“ и монтиране на 800 измервателни устройства до края на 2018 година, за отчитане потреблението на всяко домакинство.

кв Надежда
Вик Сливен

Инкасаторът на квартала Асен Панайотов посочи, че в момента в кв. „Надежда“ има само 210 работещи водомера, останалите домакинства плащат по 10 лева месечно за вода, която практика ще продължи до поставянето на водомерите. Събираемостта в квартала обаче, която в момента е около 1000 лева на месец, следва да се увеличи в пъти.

Двустранната договореност ангажира потребителите в кв. „Надежда“ да нормализират от своя страна заплащането на изразходените от тях водни количества, което бе гарантирано от техните представители. 

ВиК-Сливен събра 3000 лв. стари задължения от махалата в село Крушаре

Потребителите поставиха въпроса за липсата на кранове на чешмите в южната част на квартала, за проверка на законността и поставяне на водомери на частните бани, както и за разделяне на потреблението не по имоти, а по отделни партиди на живеещите в тях семейства.

Управителят на „ВиК“ инж. Севдалин Рашев каза, че събраните от „Надежда“ средства ще бъдат насочени към подобряване на водопреносната мрежа в квартала. Той посети няколко ромски домакинства, за изясняване на поставени от тях въпроси. Срещите на ръководството на „ иК“ в кв. „Надежда“ ще продължат до пълното решаване на проблемите.