Общината си иска платените авансово средства за обекти по Третото рамково споразумение
Общината си иска платените авансово средства за обекти по Третото рамково споразумение / Дарик Сливен, архив

Всички договори по Третото рамково споразумение са спрени едностранно от община Сливен и ще се искат платените по тях авансово средства. 3,7 млн. лв. авансово са получили три фирми по четири договора с общината по това споразумение, съобщи кметът Кольо Милев. Строителство е започнато само по един от обектите, за които са преведени 1,641 млн. лв. - водоснабдяване на кв. „Ново село 2А" и местностите Ново село - изток и Хисарлъка. Строителството е на етап препомпваща станция. Общата стойност на този договор е 3,419 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 660 дни.

Другите три обекта, по които са преведени средства са за благоустрояване на бул. „Хаджи Димитър" – авансът е в размер на над 870 хил. лева; за пробива на „Раковски” преведените средства в размер на 40% от стойността на обекта са над 979 хил. лева и за построяването на кръговото кръстовище до „Тернопол” фирмата-изпълнител е получила авансово 227 хиляди лв. По нито един от тези три обекта не е започната работа, финансирането им не е включено и в капиталовата програма на общината, а решението на Общинския съвет е принципно, обясни Кольо Милев. Той допълни, че общината ще иска от фирмите да върнат получените авансови плащания и припомни, че на последната си сесия общинските съветници в Сливен не приеха предложение за обезпечаване на сключените договори. Предстоят преговори с трите строителни фирми за двустранно прекратяване на договорите. А ако има възражения ще се мине към съдебни процедури.

Част от обектите ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за 2012 г., като ще се проведат нови тръжни процедури.