Община Ямбол в готовност за пожароопасния период
Община Ямбол в готовност за пожароопасния период / Dariknews, Архив

Заповед за осигуряване пожарна безопасност на обектите, населените места, посевите и горите в Община Ямбол през летния пожароопасен период на 2015 година издаде кметът на Ямбол Георги Славов.

Забранява се паленето на огън в дворовете на предприятията, в частните фирми и обекти, в кварталите на града. Горимите отпадъци да не се изгарят на място, а да се извозват на градското сметище. Съгласно разпоредбите на заповедта трябва да се проведе основно почистване на дворовете на предприятията, обектите, фирмите и междублоковите пространства от горими отпадъци и тревна растителност.

Ръководителите на фирми и обекти в срок до 15 юни трябва да изготвят планове за летния период, в които да залегнат конкретни мероприятия, осигуряващи пожарната безопасност. Забранява се и изхвърлянето на незагасени угарки и клечки кибрит от превозни средства, движещи се по пътища, минаващи покрай житни посеви или горски насаждения и паленето на огън в близост до посевите.

Ръководителите на земеделски кооперации, както и други фирми и лица, които участват в жътвено -вършитбената кампания, собствениците на земеделска земя и техника следва стриктно да спазват противопожарните правила. Тяхно задължение е да бъдат назначени наблюдателни постове, да инструктират служителите си, да поставят предупредителни знаци покрай посевите.

Забранява се паленето на стърнищата, както и крайпътни треви и канавки през периода на жътвената кампания. Областно пътно управление и пътно поддържащите фирми са задължени да осигурят периодично почистване на канавките и сервитутните ивици покрай тях от сухи треви и други горими материали.