Нерегламентираните постройки по Тунджа ще се премахват
Нерегламентираните постройки по Тунджа ще се премахват / netinfo
До края на годината община Ямбол трябва да премахне нерегламентираните постройки в разливаемите зони на река Тунджа в рамките на града.Това се казва в одобрения от ямболския областен управител Николай Пенев протокол за проводимостта на речните русла на реките на територията на ямболска област. В документа са посочени и сроковете за извършването на множество дейности, свързани с нормалния отток на водите. Краят на 2009 година е срокът за възстановяване предпазната клапа на шлюза на реката до морския клуб в ж.к ”Златен рог”, както и липсващите клапи срещу бл.14 в ж.к ”Златен рог” и възстановяване дигата, която в момента е по-ниска от предвиденото.Община Ямбол е необходимо също до 31 декември 2009 г. да почисти участъка от ел.подстанцията и разделителното съоръжение на реката до моста на бензиностанция „Шел” и от моста на бензиностанция „Шел” до моста на ХВК-Ямбол, където има нужда от почистване на наноси и тревна растителност.

Сред дадените предписания са още почистването от изсъхнали дървена и наноси на участъка на река Тунджа в района на промишлената зона и парка на Елхово, което община Елхово трябва да извърши до края на декември 2009 година. Срокът за почистването коритото на река Арапийска в регулацията на с.Чернозем е 30 юни 2009 г. Същият е срока и за необходимото почистване на участъка от двете страни на моста на река Поповска община Болярово.Община Тунджа трябва да изпълни шлюза или да затвори дигата в източната страна на с.Тенево, да почисти от наноси, тревна растителност и дървета участъка от коритото на река Тунджа при с.Завой, който се намира в непосредственост до регулацията на селото, както и да почисти от наноси, паднали дървета и отпадъци от двете страни на моста до местността „Ормана”.

Протоколът от проверката е изпратен до съответните институции, имащи отношение към проводимостта на речните русла на реките в област Ямбол.