/ община Тунджа
Кметът на община “Тунджа” Георги Георгиев ще вземе участва в заседание на Управителния и Контролния съвет на РАО “Тракия в Елхово. Дневният ред включва отчети на ръководните органи на Асоциацията за 2017 г., приемане на бюджет и работен план за 2018 г.

Ще бъдат направени и промени в Устава, които се налагат поради влезли в сила изменения в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, касаещи прехвърлянето на регистрацията на ЮЛНЦ от окръжните съдилища по седалището им в Агенция по вписванията.

Делегати в Общото събрание са кметовете и представители на общинските съвети на членуващите общини. Като гости на мероприятието са поканени да присъстват представители на партньорската Асоциация на общини от Източна и Западна Тракия “ТРАКИЯКЕНТ”, Турция (кметовете на Текирда, Кешан, Чорлу, Буюк Мандра, Визе и Хавса, както и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева.

Акцент на дискусиите на работните срещи, организирани от РАО “Тракия” през 2017 г. бяха проблемите, свързани с определянето на такса смет, образование, здравеопазване, реализирането на общински дейности с цел приходи, промени в нормативната база, имащи отношение към финансовите ресурси на общините.

Засегнати бяха и въпроси, касаещи развитието на сектора по водоснабдяване и канализация и взаимоотношенията между местните и централни власти по отношение управление, собственост и експлоатацията на мрежите и съоръженията, включени в състава на водоснабдителните и канализационните системи и отговорностите по стопанисването на язовирите и други водни обекти.

Регионалната асоциация на общини “Тракия” е учредена на 30 юли 1997 година като неправителствено, независимо и доброволно сдружение на общини. Членове на РАО “Тракия” са 27 общини от 7 области: Айтос, Асеновград, Болярово, Братя Даскалови, Брезово, Гълъбово, Джебел, Елхово, Карлово, Карнобат, Кричим, Крумовград, Куклен, Николаево, Павел баня, Поморие, Първомай, Родопи, Садово, Сливен, Созопол, Средец, Сунгурларе, Твърдица, Тополовград, Тунджа и Чирпан.

Асоцииран член на РАО “Тракия” е Съюзът на тракийските дружества в България.