Излязоха от печат два нови църковно-певчески сборника
Излязоха от печат два нови църковно-певчески сборника / Сливенска митрополия

 

С благословението и под редакцията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий излязоха от печат два църковно-певчески сборника на съвременен български език, съобщават от Сливенска митрополия. Става дума за второ допълнено издание на Псалтикиен минейник – том втори, включващ песнопения за празниците през месеците април, май и юни, и за второ допълнено издание на Цветния триод (пентикостара). Преводите и адаптациите са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква.

В първото издание на втория том на минейника бяха поместени песнопения за 11 празника, а сега са добавени песнопенията на още 10 празника. Така разширеният том втори на минейника надхвърля 250 страници.

Същото може да се каже и за второто допълнено издание на пентикостара. Ако в първото издание бяха поместени само „славите” на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”, в това разширено издание са включени всички стихири на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”.

В първото издание на пентикостара бяха поместени песнопения за 10 празника, а сега са добавени песнопенията на още 10 празника и разширеният том втори на пентикостара надхвърля 200 страници.

Издаването на цели служби на литературен български език дава прекрасна възможност на вярващите да получат пълна представа за честваното събитие или за чествания светия, да се запознаят, да разберат и да почувстват дълбокото съдържание на празничните църковни песнопения.