Излезе от печат второ, допълнено издание на Псалтикиен минейник
Излезе от печат второ, допълнено издание на Псалтикиен минейник / Сливенска митрополия

С благословението и под редакцията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий излезе от печат второ допълнено издание на Псалтикиен минейник – том първи на съвременен български език, включващ песнопения за празниците през месеците януари, февруари и март. Преводите и адаптациите са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква.

В първото издание, което излезе през 2012 г. бяха поместени само „славите” на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”, а в  това разширено издание са включени всички стихири, съобщават от Сливенска митрополия. Включени са още тропарите, всички седални и седалният след полиелея, стихирата след 50-ия псалом и светилните.

В първото издание бяха поместени песнопения за 16 празника, а сега са добавени песнопенията на още пет празника - на преподобни Гавриил Лесновски, на св. Симеон Богоприемец, на св. Кирил Славянобългарски, на преподобни Алексий човек Божи и Събор на св. архангел Гавриил. Във втората част на минейника са намерили място най-важните песнопения, нотирани на невмен и западен нотопис. Така разширеният том първи на минейника надхвърля 300 страници.

Издаването на цели служби на литературен български език е събитие в църковно-певческата практика на Българската православна църква. Това дава възможност на вярващите да получат пълна представа за честваното събитие или за чествания светия, да се запознаят, да разберат и да почувстват дълбокото съдържание на празничните църковни песнопения.