Иванка Денева с „Поетична страница” за българките читатели в Германия
Иванка Денева с „Поетична страница” за българките читатели в Германия / личен архив

Списанието „Ведра ранина”, излизащо в Германия, представи пред българската общност поетичното творчество на писателката Иванка Денева. Изданието е специализирано в публикуване на факти и коментари по проблеми от световната наука, философия, мистично познание и литература, а принципите му са синтезирани в строфите на А. С. Пушкин за неотклонното следване на призванието от твореца. Литературното списание е факт чрез усилията на видната българска поетеса, писателка и критик Наталия Андреева, издавала през годините там и известното мултиезично списание „Литеос”, представило утвърдени български творци в Германия.

„Поетичната страница” на д-р Иванка Денева в електронното списание „Ведра ранина” бе изградена  с представяне на няколко поеми в началото и покана от екипа за изпращане на нови творби и заключителното й оформяне. Българоговорящите читатели в Германия могат да се запознаят с включените произведения на авторката „Соната”, „Зовът на поета”, „Човекът говори с тишината”, „Ездач”, „Заклинание”, „Сълза на птица” и „Пасторална поема”.

Българите в Германия не се срещат за пръв път с д-р Иванка Денева като автор. За Деня на будителите през 2013 г. в Берлин е излъчено предаване на Радио „Татковина”, което цитира откъс от рецензията на Денева за видната ни поетеса, под надслов „Багряна – вечната рушителка и съзидателка”. Изданието ЕditionBalkan Dittrich - CULTURCON medien (Берлин), при  представяне последната творба на отишлия си от света  съвременен писател Виктор Пасков - „Аутопсия на една любов”, посочи извадка от рецензията на Ив. Денева като литературен критик - за книгата му, преведена на немски език.  Нейни творби и рецензии за тях са представени в Испания, Англия, Китай, Канада, Чехия, Сърбия, Северна Америка,  Турция, Непал, Чили, Австралия и др.