Иск за близо 1 млн. и 300 хил. лв. срещу Иван Беленски
Иск за близо 1 млн. и 300 хил. лв. срещу Иван Беленски / netinfo
Окръжните съдилища в Сливен и Ямбол са приели за недействителни сделките с продажба на имущество на Иван Терзиев с прякор Беленски и те подлежат на отнемане в полза на държавата, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността” на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

За периода 1992 г.- 2006 г. установеният законен източник на доходи на Иван Терзиев и съпругата му не е достатъчен за придобиването на тяхното имущество и може да бъде направено обосновано предположение, че Терзиев е придобил имущество на значителна стойност, за което се предполага, че е свързано с престъпната дейност на лицето, е становището на комисията.

Комисията е внесла искови молби в Сливенски окръжен съд, Ямболски окръжен съд и Софийски градски съд, които допуснаха обезпечение на бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 50-годишния сливенски бизнесмен. Искът е в размер на 1 293 406,70 лв.

На 29 февруари 2008 г. Иван Терзиев бе задържан в ареста във Велико Търново, след специализирана акция на полицаи от Сливен, Велико Търново и ГДБОП – Национална служба “Полиция”. Комисията, след получено уведомление за повдигнато обвинение в досъдебно производство срещу Терзиев, е извършила предварителна проверка и в резултат на установените данни е образувала производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу него.

Сливенски окръжен съд е приел за недействителна продажбата на триетажната жилищна сграда на Терзиеви и на този имот, заедно с магазин в Сливен, е наложена възбрана. Възбрана е наложена и върху три имота на Иван Терзиев в Ямбол. Същите имоти са били продадени от съпругата и сина на Беленски, но Ямболският окръжен съд е обявил сделките за недействителни.

Към момента на продажбите на имотите, проверяваното лице е привлечено в качеството на обвиняем и спрямо него е наложена мярка за неотклонение ”задържане под стража”, затова имуществото – предмет на тези сделки, остава в патримониума на проверяваното лице и подлежи на отнемане в полза на държавата.

Запор е наложен върху 6 товарни автомобила, 4 полуремаркета, 4 леки автомобила, пътнически автомобил, акциите от капитала на “РАФТИС” АД, от които Иван Терзиев притежава 99.98%, запор има и на вземане в размер на 350000 лв., както и на всички банкови сметки, открити в лицензираните банки в България, с титуляри - проверяваното лице и неговата съпруга и на всички банкови сметки с титуляр “РАФТИС” АД.

Предстои Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност да внесе искова молба до съда за отнемане в полза на държавата на имуществото на проверяваното лице, след влизане в сила на присъдата му.