Елеонора Христова: Процедурата с рамковото споразумение е ноу-хау за общината
Елеонора Христова: Процедурата с рамковото споразумение е ноу-хау за общината / архив Дарик - Сливен

Върховният административен съд с решението си от 3 февруари обяви за законосъобразна и правилна процедурата по Третото рамково споразумение. Според юриста на Община Сливен Елеонора Христова, в процедурата се включва възможност да се работи по няколко оперативни програми и при сключването на договори да се конкретизира за коя от програмите става въпрос. Така се спестява много време, необходимо за разиграване на всяка процедура поотделно.

„Това за нас е абсолютно ноу-хау. Такъв подобен прецедент се случва за първи път на територията на община и след като съдът го потвърждава като правилно и законосъобразно, не може да не сме доволни и горди от това, което сме направили", допълни Елеонора Христова. Тя изрази задоволство от решението на ВАС, с което бяха отхвърлени жалбите на „Хидросистеми" и „Холдинг Пътища" срещу процедурата по рамковото споразумение.

Съдът приема изложението на КЗК, че европейските директиви, касаещи обществените поръчки, са адаптирани с националното законодателство и по-конкретно със Закона за обществените поръчки, а в него не се съдържа забрана в една процедура да се включват проекти относно обекти, които подлежат на различно финансиране.

„Излязлото решение за мен е едно безкрайно удовлетворение за верния път, по който вървим вече втора година. Това е потвърждение още веднъж на правотата на твърденията ни през цялото време, че действията на община Сливен по отношение сключването на обществени поръчки и най-вече на рамковото споразумение, с което ще работим в следващите четири години и ще се усвояват средства от ЕС, е правилно и законосъобразно.", каза Христова. Тя благодари на колегите си за търпението, с което работят и посрещат негативите на общественото мнение.

„Въпреки помията, която бе излята по сайтове и вестници, въпреки грозните думи, които се изрекоха и неверните неща, които се хвърляха в общественото пространство и заблуждаваха хората, аз считам, че сме на път да докажем правотата си и това е още едно потвърждение, че решението на ВАС окончателно разчиства спора около съобразността на това, което сме направили", заяви Христова. Тя заяви, че откритата процедура предполага по-голяма конкуренция.

Следващият етап, след решението на ВАС, е провеждане на мини-процедури за сключване на конкретни договори по различните обекти, които са разписани в предмета на дейност на обществената поръчка „строителство", с възложител Община Сливен, за периода 2010-2014 г.