Дрениране на терените и почистване на отводнителните съоръжения можело да реши проблема с наводненията в Караново и Кортен
Дрениране на терените и почистване на отводнителните съоръжения можело да реши проблема с наводненията в Караново и Кортен / Дарик Сливен, архив

Писмо от директора на Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район с център Пловдив Атанаска Тунтова е получено в Областна администрация Сливен. То е в отговор на отправените писмени въпроси от кметовете на  Караново и Кортен относно МВЕЦ „Караново”.  До този момент при областния управител Марин Кавръков многократно са постъпвали сигнали и жалби за продължаващото години наред наводняване на жилищата и селскостопанските имоти на населението в района в резултат на високите подземни води. Кавръков, в качеството си на областен управител, е сезирал няколко пъти за проблема компетентните институции през последните три години, съобщават от областна администрация.

Според населението в селата причина за наводненията е филтрацията от действащия магистрален напоителен канал М-3, собственост на „Напоителни системи” ЕАД клон „Средна Тунджа”, по който се подава вода за преработка през МВЕЦ „Караново”. През 2010 година за изясняване на причините за повишаване на подпочвените води е спряно водоподаването и е сформирана междуведомствена комисия, като същевременно са привлечени и независими експерти, които да направят анализ на ситуацията. Вследствие на направения хидрогеоложки анализ и констатациите от обследването на хидротехническите съоръжения експертите се обединяват в единно становище, че каналът се намира в добро експлоатационно и техническо състояние и неговото въздействие върху динамиката на подземните води в прилежащите му терени е пренебрежимо малко.

Причината за наводненията, според анализа, са не само валежите, а също така и липсата на отводнителни канали в района на засегнатите площи около Караново, Брястово, Асеновец и Кортен. Констатацията на експертите е, че съществуващите отводнителни съоръжения са в лошо състояние и създават условия и предпоставки за заблатяване на прилежащите площи. Заключението на басейнова дирекция е, че водите на язовир „Жребчево”, постъпващи в магистрален канал М-3, нямат пряко отношение към наводненията  и с оглед предотвратяване на следващи неблагоприятни последици от вредното въздействие на водите в района издава предписания за провеждане на спешни инженерни мероприятия за дрениране на застрашените терени, почистване на отводнителните съоръжения публична общинска и държавна собственост стопанисвани от Община Нова Загора и „Напоителни системи” ЕАД, както и Община Нова Загора да пристъпи към процедура по изграждането на дъждовна канализация в засегнатите населени места.