Баща обвини полицията в бездействие
Баща обвини полицията в бездействие / netinfo

27-годишният Пламен Димитров от Сливен обвини днес пред журналисти полицията и институциите в бездействие. Димитров е баща на 5-годишно дете на име Иван, което преди година е било изведено в чужбина от майка си, въпреки подадената бащата декларация за несъгласие синът му да напуска страната.

През юли 2005-та година Пламен Димитров подал молба до РДВР-Сливен задграничния паспорт на сина му да бъде обявен за невалиден, тъй като се опасявал, че бившата му съпруга Кристина ще изведе детето зад граница. 25-годишната жена живеела и работела в Испания, на нея било присъдено детето при развода на родителите. Според бащата паспортът е бил обявен за невалиден, въпреки това обаче на 26 август миналата година детето напуска България с майка си.

Пред паспортна служба е представено фалшиво пълномощно, твърди от бащата. Той обвини началникът на служба в Сливен Мара Коджаманова, че не си е свършила работата. Пламен Димитров съобщи също, че за това тя е била наказана административно. Искам детето ми да бъде върнато, заяви пред медиите Димитров. Той съобщи, че е писал до всички възможни инстанции за случая, но навсякъде са му отговорили, че ще има проверки.

Според говорителя на Областната дирекция на полицията Георги Шейтанов случаят за полицията е приключен още миналата година. Съответният служител е наказан дисциплинарно, а детето има издаден паспорт в Испания и е излязло легално от България. Шейтанов каза, че биологичната майка има право да гледа момчето. Той заяви, че испанските власти отказват съдействие за връщане на детето, защото майката пребивава законно там.