494 лева средна заплата в Сливенско
494 лева средна заплата в Сливенско / DarikNews.bg

Средната работна заплата през юни на наетите по трудово и служебно правоотношение в област Сливен е 494 лв. В сравнение с март, тя  се е увеличила с 10 лв. или с 2 процента. С по-високи заплати през юни са работещите в обществения сектор - 609 лв. В частния сектор средната работна заплата за юни е 494 лева. През  месец  юни  средната  работна  заплата  на  наетите лица в областта е със 142 лв. по-ниска от тази за страната.

По предварителни данни списъчният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение на 30 юни в област Сливен е 38 909. От тях 8.3  на ста са наетите на непълно работно време, а наетите на минимална работна заплата по трудово правоотношение са 7,4 процента. В частния сектор са ангажирани 72, 4  процента от всички наети в областта. Най-много са ангажираните в преработващата промишленост - 31,1 на сто, следвани от търговия, ремонт на автомобили, образование, здравеопазване, строителство, държавно управление, транспорт, селско и горско стопанство, хотелиерство и ресторантьорство и административни дейности.

Повече от половината от наетите в преработващата промишленост са заети в производството на текстил и облекло и в производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Наетите лица в края на второто тримесечие, в сравнение с началото, са се увеличили с 325 души, като в обществения сектор техният брой е намалял със 166, а в частния се е увеличил с 491 човека. Най-голямо увеличение е регистрирано в икономичека дейност „Селско, горско и рибно стопанство" - 158 души повече в сравнение с началото на тримесечието.