129 години от освобождението на Елхово от турско робство
129 години от освобождението на Елхово от турско робство / netinfo

Днес Елхово отбелязва 129 години от освобождението си от турско робство. В петък пред паметника на освободителите бяха поднесени венци и цветя от представители на Общината, Общинския съвет и граждани.

Историята разказва, че Къзълагач Йениджеси /името на Елхово от онези времена / е завладян от Тимурташ бей, близо две десетилетия преди тогавашната столица Търново.

Борбата против поробителите за елховлии намерила израз предимно в хайдушкото движение. Народната памет е запазила спомена за народните закрилници в имена на местности – Хайдутлу баир, Хайдут бунар, Хайдушко гробище, Хайдушко кладенче, Хайдушки манастир и др.Съществуват множество предания и легенди за подвизите на хайдутите. С любов и признателност населението споменава името на превърналия се в легенда Индже войвода.

Когато през лятото на 1877г. войските на генерал Гурко достигнали до Стара Загора, районът бил подложен на разорение от отстъпващите османски войски. Тогава хората се отеглили в близката кория, на около 1 км от града, където пазели с пушки отстъпващите турци да не ограбят и опожарят града. На ново разорение бил подложен Елховския край в началото на 1878година, след навлизането на руската армия в Тракия, когато намиращата се в Елхово 40 хилядна армия на Мехмед паша, панически побягнала на юг.

След освобождението на Одрин на 20.01.1878г. кавалерийски части и българи опълченци настъпили по долината на река Тунджа. На 21 януари 1878 година една кавалерийска част освободила и град Елхово.