От началото на учебната 2022/2023 година община Главиница осигурява безплатно хранене за учениците в двете училища на територията на село Зафирово. Това съобщи в профила си в една от социалните мрежи кметът на общината Неждет Джевдет.

По думите му след обявяването на инициативата децата, които посещават стола на училището са се увеличили от 160 на 270. Общият брой на учениците, ползващи безплатен обяд, е 410.

Храната се приготвя по собствен режим в кухните на учебните заведения, като продуктите се доставят от изпълнители, избрани след проведена процедура по Закона за обществени поръчки.

Предстои да се въведе ежедневен контрол на качеството на предоставяните храни в учебните заведения, детските градини и социалната услуга "Домашен социален патронаж", който ще се осъществява от длъжностно лице. То ще бъде включено в структурата на общинската администрацията. 

От ръководството на общината предвиждат да въведат нов режим на работа, който позволява оповестяването на менюто за следващите седем дни.