/ БТА
Започналият през есента на миналата година ремонт на Художествената галерия в Силистра, все още не е приключил. 

В резултат на това голяма част от покрива е открита и след пролетните дъждове на втория етаж на сградата тече вода. 
 

покрив ремонт силистра
БТА



Според директора на културната институция Йордан Колев недовършеният ремонт на прокапалия покрив вече сериозно застрашава творби на известни наши художници, част от постоянната експозиция на втория етаж на галерията. Влагата и мухълът се просмукват отвсякъде. Уникалните платна на Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златю Бояджиев, Светлин Русев и други класици от богатия фонд са недостъпни за посетителите. 

„Това е болна тема на малкия ни екип. Ремонтът върви с много бавни темпове. Ясно е, че когато нещо е непокрито, то започва да тече. Опасност за картините има, влагата ги сгърчва, увисват. Сградата няма климатична инсталация, лятото е горещо, през зимата е студено“, сподели Колев. 

Той допълни, че екипът на галерията има готовност, при нужда, да премести над 300 шедьоври на изобразителното изкуство от втория на първия етаж. Това обаче означава, че галерията трябва да бъде затворена за изложби и посетители. 
 

ремонт галерия силистра
БТА



От фирмата изпълнител уверяват, че до такава ситуация няма да се стигне. Според тях временното замразяване на ремонта се дължи на лошите метеорологични условия и на забавена доставка на материали.

„Забавянето се дължеше на факта, че суровината за тези материали идва от Украйна и Русия. Те вече са налични и няма пречка, ако времето позволи, обектът да бъде завършен до края на май“, каза Вергил Вергилов, представител на фирмата изпълнител.

Той допълни, че всички поражения, които течовете са нанесли по стените на изложбените зали, ще бъдат отстранени за сметка на фирмата.

Средствата за ремонта на Художествената галерия са осигурени по трансграничен проект от 2018 г. Те са в размер на 1,5 милиона лева. Наложи се обществената поръчка да бъде обявявана три пъти, защото заради инфлацията и сложното изпълнение избраните фирми се отказваха. 

Заради покачването на цените на строителните материали, част от предвидените ремонтни дейности отпаднаха. А от реновиране се нуждае и фасадата на сградата. За последно тя е била ремонтира преди около 20 години по проект „Красива България“.

Сградата, в която днес се помещава Художествената галерия в Силистра, е знакова за жителите на града. Тя е построена през 1892 година за педагогическо училище по проект на известния виенски архитект Едвин Петрицки, в стил късен сецесион. По инициатива на тогавашния кмет Дянко Коджабашев силистренци събират средства, за да се построи сградата. В училището са се обучавали бъдещи учители за цяла Североизточна България. В сградата имало девет класни стаи и две библиотеки. 

През годините в сградата са се помещавали Съдебна палата, Административна палата, както и различни музейни експозиции. 

Понастоящем сградата е паметник на културата с местно значение.
Александър Леви/БТА