Здравната реформа изкуствено предизвиквала фалити на болници
Здравната реформа изкуствено предизвиквала фалити на болници / Dariknews
Здравната реформа изкуствено предизвиквала фалити на болници
25846
Здравната реформа изкуствено предизвиквала фалити на болници
  • Здравната реформа изкуствено предизвиквала фалити на болници

Изкуствено се предизвикват фалити на общински болници чрез здравната реформа, заяви директорът на лечебното заведение в Нови Пазар д-р Атанас Атанасов. Членовете на Югозападния медицински форум настояха за среща с премиера Бойко Борисов и за свикване на събора на Българския лекарски съюз до края на март.

"Проблемът вече е излязъл от границите на малките общински болници и обхваща университетските и областните болници, тъй като стойностите на делегираните им бюджети, определени от Националната здравноосигурителна каса за първото тримесечие са драстично намалени. В стойностите за първото тримесечие са включени и дейностите, които са заплатени вече през януари за ноември и през февруари - 50% от дейността за декември, а би следвало да бъдат изплатени за сметка на бюджета за миналата година. лечебните заведения през първото тримесечие не знаят с какъв ресурс ще разполагат", коментира д-р Атанасов.

Лекарите бяха категорични, че и спешната помощ не е гарантирана еднакво за всички български граждани. Д-р Георги Кръстев обясни, че трябва промяна на нормативната уредба, свързана с финансирането на тази дейност: Правим реформа на спешната помощ чрез разкриване на един кабинет. Искаме да участваме активно с промяна на Наредбата за спешността, защото в света спешността е приоритет на републиканския бюджет. Не разбирам как инфаркт, инсулт, катастрофи не са спешни състояния и трябва да бъдат поети НЗОК чрез клинични пътеки, а човек, за да стигне до пътеката, може да се срещне със свещеник.

Според лекарската организация здравната реформа трябва да обхване и старческите домове и центровете за долечение.