Много момчета си мечтаят да са полицаи. Има обаче и момичета, които искат същото. Такава е и Йоана Йорданова - сега вече младши инспектор в Сектор Пътна полиция Шумен. 

Ш"Исках да спирам всички, които нарушават законите за движение по пътищата и да помагам на хората, когато са участници в ПТП, пострадали, на пешеходците като участници в движението", казва тя.

Затова дори Йоана Йорданова се мести от Лясковец в Шумен, за да сбъдне мечтата си - да бъде катаджия. А както стана ясно - тя не се притеснява да спира и да глобява.

Йоана Йорданова сбъдва детската си мечта - да работи в КАТ.
dariknews.bg

Според нея мъжете правят повече нарушения. Жените са по-старателни, стриктни и изпълняват, казва полицайката и допълва, че мъжете като брой шофьори са повече и затова изглежда, че са по-добри.

Оказва, че и с мъжете шофьори се работи по-лесно. 

Нейният колега нспектор Йордан Жеков посочва, че мъжете  катаджии ги възприемат като по-репресивен орган.

Докато към жените подхождат малко по-снизходително и понякога по-остро като си мислят, че ще се среснат и надделеят над самия служител. Обаче се получава грешка, смее се той. 

Йоана Йорданова сбъдва детската си мечта - да работи в КАТ.
dariknews.bg


А инспектор Йоана Йорданова обяснява, че при проверка мъжете зад волана започват да се оправдават, но когато видят, че не отстъпва - се съгласят и примиряват.

Жените зад волана обаче имат повече какво да кажат при проверка. А когато и проверяващият е жена - става интересно.

Това си е нормално да си е при жените - винаги те са прави. При тях е по-трудно. Дори имах един колега – той нарочно искаше да спираме жени – да види как ще се оправям с тях. Беше много интересно. Никакъв проблем - поспорваме малко и все една от двете излиза права, смее се мл. инспектор Йорданова

За полицаите е важно не само да излязат прави в спора, но и да успеят да възпитат водачите - както настоящите, така и бъдещите.

Йоана Йорданова сбъдва детската си мечта - да работи в КАТ.
dariknews.bg

Спрях един водач - без колан. Отзад беше дететенцето му – момиченце, без столче. След спирането, представяне и съобщаване за нарушението му, детето се стресна малко, бащата се обърна - и само каза, тате виж - тази какичка иска да вземе паричките, с които аз можеше да ти купя играчка. Което не мисля, че е правилно - родителите трябва да спазват правилата за движение по пътищата и да не учат така децата си, казва полицайката.

Често тя посещава детските градини и работи с най-малките. А те се впечатляват от жена в полицейска униформа и бързо разбират правилата. 

Негативното отношение към катаджиите най-често е заради налаганите глоби. Инспектор Йорданова обаче смята, че полицаите не са лоши хора, а просто начинът да има ред на пътя е такъв.

Йоана Йорданова сбъдва детската си мечта - да работи в КАТ.
dariknews.bg