/ ОД на МВР-Шумен
Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител на грабежи.
 
30-годишен мъж от Русе е задържан за грабежи

Работата по случая започнала на 8 октомври, когато в полицията било съобщено за извършен грабеж. Около 22 часа на кръстовище, образувано от улиците „Алеко Константинов“ и „Петко Българанов“ неизвестен използвал физическа сила и отнел дамската чанта на 42-годишна жена, в която имало лични документи, 250 лева и два мобилни телефона.

Нападателят отправил заплахи към жената с нож, с който прерязал дръжките на чантата й. 

ОДМВР-Шумен

Впоследствие, 18-годишен ученик от Шумен свидетелствал пред полицията, че в малките часове на 6 октомври  бил нападнат от неизвестен мъж с нож в същия район на града. 

Рецидивист със 17 присъди, е извършил грабежа в централен подлез във Варна

На 20 ноември
около 20:30 часа на кръстовище от улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ неизвестен нападнал в гръб 30-годишна жена. По време на нападението я заплашил с хладно оръжие и й нанесъл порезна рана по ръката. След това отрязал дръжките на дамската й  чанта и я отнел. В нея имало лични документи и сумата от 50 лева.

ОДМВР-Шумен

За инцидента полицията  била уведомена  по-късно. Криминалисти започнали  работа по установяване на извършителя, след като от МБАЛ- Шумен била получена информация, че жена от града е  жената потърсила медицинска помощ.    

Още след първия  случай криминалисти от РУ- Шумен започнали да проверяват широк кръг от заподозрени, работили по различни  версии, като не се изключвала  възможността  извършителят  на деянията  да е едно  и  също  лице.

ОДМВР-Шумен

Три дни след това около 21:00 часа на бул. “Плиска“ до железопътен надлез в Шумен неизвестен нападнал в гръб 19-годишна и направил опит да й отнеме дамската чанта. И в този случай нападателят използвал заплахи с нож. Нанесъл й порезна рана в областта на лицето. Момичето успяло да избяга от мястото, като малко по-късно информирала полицията за случая.

Мъж заплашвал с нож хора на автогарата в Шумен

Проведен е  комплекс  от  издирвателни  и информационно - аналитични  мероприятия, включително  специализирани полицейски акции в тъмните часове на денонощието в районите, където били локализирани посегателствата.

Характерно в трите случая било, че грабителят напада жертвите си в гръб  с особена дързост и отправя заплахи с хладно оръжие. В два от случаите,  след закани срязал дръжките на дамските чанти на жертвите си, след което се отправял в неизвестна посока. Полицейски служители влезли в дирите на криминално проявен мъж. На 3 декември извършителят бил установен и задържан.

ОДМВР-Шумен

Това е 38-годишният Недко Маринов - адресно регистриран във варненското село Игнатиево. В хода на проведените множество оперативни действия са намерени и иззети вещи, обект на посегателства. Открити са дамските чанти на двете жени, двата мобилни телефона, които били отнети от 42-годишната шуменка.

Рецидивист с перука обра жена в Слънчев бряг

Мъжът е осъждан за множество кражби и серия от грабежи през 1999 година в Шумен. Осъждан е 10 пъти за грабежи, за отнемане на моторно превозно средство, за грабеж на моторно превозно средство, за кражби, за нанесена средна телесна повреда, за хулиганство, като престъпленията били извършвани на територията на Варна, Шумен и Провадия. Има 9 криминалистически регистрации.

С постановление на прокурор  е за задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за постоянно задържане. Работата по документиране на престъпленията продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен.