Водата от Тича и от някои чешми остава негодна за пиене
Водата от Тича и от някои чешми остава негодна за пиене / Dariknews

Мътността на водата от язовир "Тича", ползвана за питейни нужди се понижава, но тя все още не е годна за пиене - съобщиха за Дарик от РИОКОЗ. В пунктовете, от които е взета вода за изследване, е установено наличие на остатъчен хлор.

От инспекцията препоръчват, водата в населените места, получаващи вода от язовира (гр. Шумен, В. Преслав, кв. "Макак", с. П. Волов, Белокопитово и Дибич) да не се ползва за пиене и приготвяне на храна. Засилен е контролът над дезинфекцията. Ежедневно се следят промените по показател "мътност".           

От взетите проби става ясно, че на хигиенните норми не отговаря водата от първата чешма по пътя за с. Лозево, от тази до КЕЧ-а и в началото на кв. „Дивдядово". По показател нитрати не отговарят чешмата на ул. "Янко Сакъзов" и до бившата ТПК "Пчела", откъдето водата не бива да не се ползва за пиене от малки деца.

Не се наблюдават отклонения по изследваните показатели водата от чешмата до ресторант "Боровец", по пътя за Комплекс „Създатели на българската държава" и втората чешма по пътя за с. Лозево.     

Качествата на водата зависят изцяло от метеоролигичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция. РИОКОЗ препоръчва водата от тези водоизточници да се ползва след преваряване.