ВиК-Шумен с договор за по-евтин ток, управителят отрече в дружеството да има политическа чистка
ВиК-Шумен с договор за по-евтин ток, управителят отрече в дружеството да има политическа чистка / Дарик-Шумен

ВиК-Шумен от месец на сам вече е на свободния пазар за доставка на електроенергия. Цената за консумирания ток, която дружеството плаща сега е по-ниска от предишната, това съобщи управителят на ВиК инж. Светлозар Дамянов. По-рано днес се проведе Общо събрание на акционерите на водоснабдителното дружество, по време на което се дискутира за актуалното финансово състояние на ВиК и за проблема с липсата на санитарно-охранителна зона на яз. „Тича".

„Проведохме си процедурата за Закона за обществените поръчки и имаме избран доставчик на електроенергия на доста по-ниска цена", заяви инж. Дамянов, отказвайки да коментира по-подробна информация по договора. По думите му, дружеството продължава да разплаща задълженията си към „Енерго-Про", съобразно сключеното споразумение.

„За нас борбата е да можем да плащаме месец за месец, да нямаме просрочени задължения, надяваме се до края на май да платим част от фактурата за април", каза още управителят на ВиК.

На днешното Общо събрание на акционерите е бил представен и финансовия отчет за изминалата година. „Завършихме годината с 360 000 лв. печалба, но понеже загубата от 2012 г. е 480 000 лв., на практика ще се покрие част от загубата от предходни години и евентуално другата разлика би трябвало да се покрие от фонд „Резерви" на дружеството с цел тази година да приключим без загуби", поясни инж. Дамянов. Той заяви, че е уверен, че проблемите във финансово отношение наистина ще се решат през настоящата година. „Намаляваме разходите, за да може да разплатим старите задължения", каза още управителят на водоснабдителното дружество.

ВиК-Шумен с договор за по-евтин ток, управителят отрече в дружеството да има политическа чистка
netinfo

Относно темата със яз. „Тича" и санитарно-охранителната зона, той заяви, че такава в момента се проектира. „Въпросът обаче е по-сложен не трябва само проектиране, а и учредяване на СОЗ, тоест мероприятията, които трябва да се направят във водосборния район на водоема", каза още инж. Светлозар Дамянов. По думите му, тази дейност ще струва пари, като към момента не е ясно, как ще бъдат осигурени. Той каза още, че до два месеца ще са ясни какви мероприятия ще са нужни, за да се изгради СОЗ.

Към момента ВиК не е отправило предложение за промяна на цената на питейната вода. „Не сме правили предложение към ДКЕВР, когато се реши такова нещо ще има информация", подчерта инж. Дамянов.

Управителят на ВиК коментира и отправените към него обвинения от партийни лидери от Шумен, че в дружеството се извършва политическа чистка, заявявайки категорично, че никога не е вършил такава и не го прави и в момента. „Мога да кажа, конкретно за всеки човек, който съм освободил, не ме интересува какви са политическите пристрастия, какви нарушения е правил. Ако ви разкажа какво са правили, аз съм убеден, че политическите лица, които ме обвиняват няма да го коментират въпроса", каза още инж. Дамянов.