/ dariknews.bg
БСП ще издигне Венцислав Венков за кандидат за кмет на Шумен. Той е получил 3/4 от гласовете на общинската конференция на социалистите. Другото предложение, което бе гласувано, бе това на предишния кмет от БСП - Красимир Костов.

 Други четирима номинирани - Веселин Пенчев, Иван Йонков, Николай Калев и Валентин Маринов си направиха самоотвод.

От регистрираните 122 делегати 87 са гласували за кандидатурата на Венцислав Венков, останалите са подкрепили Красимир Костов. 

“БСП трябваше да реши какъв тип кандидат да избере за тези избори, дали ще застане зад един теснопартиен кандидат, каквито бяха останалите 5 кандидатури или ще се опре на човек, който не е член на партията, но вие всички знаете много добре, че винаги съм стоял в левия сектор”, каза Венцислав Венков пред журналисти.

Той допълни, че БСП  трябва да търси възможности за широкообхватна подкрепа в кръгове, които не са точно свързани с партията. По думите му още рано е  да се говори за програма, но тя предстои да бъде огласена. 

На конференцията присъства и председателят на БСП - Корнелия Нинова, която посочи, че не е имало разногласия и всички са заявили, че ще работят заедно за издигнатия кандидат.

Общинската организация в Шумен от днес си има име - Димитър Дъбов, обаче заяви Красимир Костов на излизане от конференцията.

Красимир Костов
Dariknews.bg

Продължава обсъждането за структурирането на листата за общински съветници.

На проведеното заседание на конференцията бе взето решение  БСП в Шумен да се яви във формат Коалиция БСП за България, като натовари общинския председател да води преговори и сключи споразумения с ПП „АБВ“, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, Партия „Български социалдемократи“, съобщиха още от партията.
 
Делегатите на конференцията утвърдиха решение и приеха модел на листа за явяване в предстоящите избори, в който за неин водач бе определен Председателя на БСП – Веселин Пенчев, а второто място да заеме кандидата за кмет – Венцислав Венков.
 
Представители на гражданската квота ще заемат своите места в така утвърдения модел, както и коалиционните партньори, като делегатите единодушно гласуваха 9 място в листата да бъде отредено за представител на ПП АБВ. Предстои заседание на Общинския съвет, който да нареди останалите места в листата по утвърдения днес модел.

Избори
dariknews.bg


Запитана за действията на БАБХ, Нинова отговори: „БАБХ са инструмент за изпълнение на правителствени решения. За чумата отговорност носи Министерски съвет и премиера. Кой проспа година и половина и даде пари за бутафорната ограда - правителството и Порожанов. Кой реши да се отпуснат триста лева за почистване на дворовете и нито лев за плащане по пазарни цени - правителството”.

Според нея унищоженият роден сектор ще бъде компенсиран с внос и цените се увеличават.

„Политиката в сектор животновъдство, търговската политика, салдото, внос- износ - това са все въпроси на държавната политика. Къде се скриха по тези въпроси министри и премиер? Много е лесно да обикаляш страната с държавен ресурс и да раздаваш парите, събрани от хората. И да се хвалиш, че взимаш кампания на ръчно управление. Да сте видели да са взели криза на ръчно управление? Да сте видели напоследък премиера на горящо сметище или на падналия мост във Варна, или в някоя ферма, където избиват животни? При криза се покриват, докато се размине и изключват микрофоните на журналистите, за да няма неудобни въпроси", каза още Нинова. “Ние не стояхме безучастни. Предложихме пет конкретни мерки за преодоляване на кризата с животните и в помощ на икономиката и на хората. Всичко отхвърлиха”, припомни лидерът на БСП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.