/ iStock/Getty Images
Училищата и детските градини в община Шумен са готови за първия учебен ден, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

В 28 детски градини в общината, в 122 групи, ще се обучават над 2860 деца. В 16 от детските заведения са извършени през лятото ремонтни дейности, които не са били сериозни, за около 65 000 лева. Ще се работи и по подобряване на средата в дворовете на градините, отбеляза Косев.

Ново изследване: децата могат да разнасят коронавируса в продължение на седмици

По думите му няма закрити или преобразувани учебни заведения или центровете за подкрепа. Новата учебна година отново ще започне в 19 училища и четири центрове за подкрепа.

В училищата ще се обучават около 8290 ученици, разпределени в 361 паралелки. Записаните до момента първокласници в съответните учебни заведения са 710. Учениците, включително и първокласниците, са незначително по-малко в сравнение с предходната година, уточни Косев.

10 стъпки към здравето или как учениците да не се разболеят в училище

По думите му училищата активно подобряват всяка година своята материална база и инфраструктура, чрез своите бюджети, чрез програми на просветното министерство и финансиране от общината. За близо три месеца през 2020 г. са вложени около 460 000 лева за текущи ремонти и поддръжка на училищната инфраструктура в общината.

Основното с което ще са ангажирани през новата учебна година педагозите в училищата и в детските градини е опазване на здравето и "реализиране на учебните програми в максимален, стопроцентов размер", допълни Косев.
БТА