Ученици поставиха Албена в съдебна зала
Ученици поставиха Албена в съдебна зала / Борислав Курдов
Ученици поставиха "Албена" в съдебна зала
63343
Ученици поставиха "Албена" в съдебна зала
  • Ученици поставиха "Албена" в съдебна зала

Ученици облечени в тоги се разходиха днес из коридорите, кабинетите и разгледаха съдебните зали на Съдебната палата в Търговище. Те бяха тук по повод на организирания Ден на отворените врати, който се провежда за първи път.

Децата поставиха и сцена от разказа на Йордан Йовков „Албена", в който, както се повелява, имаше прокурор, защитник, подсъдим, даже и съдебна охрана с белезници, разказа председателят на окръжния съд в Търговище Тихомир Петков. Той отбеляза че учениците са били много добри при изпълнението на ролите от спектакъла, като каза че много юристи биха могли да почерпят от тях пример за държане в съдебна зала.

Всички деца, които бяха дошли в Съдебната палата, са от Клуба по журналистика, с ръководител Антоанета Марчева, създаден към Младежки дом в града. Те получиха и грамоти с благодарност за участието им в Деня на отворени врати.

Провеждането на Ден на отворените врати е в изпълнение на проект на Висшия съдебен съвет. Инициативата е насочена към младите хора, с цел тяхната ангажираност в процесите по повишаване прозрачността на съдебната система в България и изграждане на гражданското общество.