Тръгват проверки за неправилно пресичане, над 150 пешеходци санкционирани през 2012 г.
Тръгват проверки за неправилно пресичане, над 150 пешеходци санкционирани през 2012 г. / Дарик-Шумен, архив

49 катастрофи с участието на пешеходци са регистрирани на територията на ОД на МВР-Шумен през 2012 година. Загинали са двама души, а ранените са 21. Това сочат данните на полицията. В сравнение с предходната година броят на пътните инциденти с пешеходци е с един повече, загиналите също са двама, а ранените повече - 29 души.

152 пешеходци са били санкционирани за неправилно пресичане в Шумен през миналата година, съставени са 6 акта и 146 глоби по фиш. Най-голям риск да станат участници в катастрофа има за хората, които пресичат не на пешеходна пътека, на червен сигнал на светофара и онези, които прескачат загражденията по пътните платна за да пресекат на място, където движението е интензивно.

По повод глобалната седмица, посветена на пътната безопасност, която се отбелязва от 6 до 12 май ще се проведат няколко специализирани полицейски операции за спазване на пътните правила от страна на пешеходците, заяви Радослав Георгиев , началник сектор „Пътна полиция"-Шумен. Ще бъде засилен контрола в района около кръстовищата със светофарни уредби и района около учебните заведения.

„В момента в Шумен има проблем с пешеходните пътеки - в голямата си част те са заличени. Информирали сме стопаните на пътя, в лицето на община Шумен и се надяваме, че скоро те ще бъдат обновени", обясни Георгиев.

Той добави, че глобата за пресичане на пешеходец на червен сигнал на светофара е 50 лв. Радослав Георгиев отправи апел към пешеходците да не пресичат рисково. Припомни и, че от миналата година има увеличение на глобата за водачи, които не осигуряват предимство на пресичащите на пешеходни пътеки , като санкцията е 100 лв. По думите му в Шумен шофьорите в стават все по -дисциплинирани в това отношение.