Състоянието на уличната мрежа сред основните проблеми в Нови пазар и Каспичан
Състоянието на уличната мрежа сред основните проблеми в Нови пазар и Каспичан / netinfo

Състоянието на уличната мрежа в Нови пазар и Каспичан е един от основните проблеми, за които на този етап общините нямат средства и ремонти не се правят. Това коментираха днес кметът на Нови пазар Румен Панайотов и този на Каспичан - Милена Недева, пред областния управител Венцислав Венков, който беше придружаван от заместник-областните управители Даниела Миронова и Левент Зекериев Те изразиха опасенията си, че през лятото трудно ще поддържат реда и чистотата в селата, тъй като много малко безработни ще бъдат наети на работа по програмите за временна заетост и това ще затрудни работата по почистване и озеленяване.

Друг голям проблем за региона остава високата безработица. От изнесената информация стана ясно, че в по-голямата си част безработните са хора без образование и квалификация, което е и основната пречка за тяхната трудова реализация и осигуряване на препитание. Кметовете обясниха, че в селата масово ромите нямат дори основно образование и е необходимо да се търсят начини те да преминават през образователни курсове и да получат определена квалификация, което би им позволило по-лесно да намерят работа.

В рамките на срещите кметовете поставиха и редица други въпроси, касаещи пътната инфраструктура, водоснабдяването и състоянието на електропреносната мрежа. Кметът на Нови пазар настоя да се намери финансиране за ремонт на пътя Нови пазар-Памукчи-Добрич. От Община Каспичан поискаха съдействие за ремонт на мостовите съоръжения в Плиска и Калугерица, които са в много лошо състояние и са необходими средства за спешен ремонт, с каквито общината не разполага.

Кметовете на Правенци и Избул поставиха въпроса за необходимостта от смяна на водопроводната мрежа в двете села, където загубите са над 50% и почти всяко лято има воден режим. За изясняване на ситуацията и възможностите за финансиране областният управител пое ангажимент пред кметовете да инициира среща с управителя на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов. В редица села е наложителна подмяна на електрическите стълбове и за решаване на този проблем областният управител Венцислав Венков се ангажира да съдейства кметовете да се срещнат с управителя на „Енерго-Про" Стефан Абаджиев, пред когото да поставят проблема.

Обиколката на областния управител продължава през следващата седмица с посещения в общините Велики Преслав и Върбица.