ИАТИ
ИАТИ / netinfo
159 състезатели от седем страни пристигнаха в Шумен, за да вземат участие в IX Международен есенен турнир по информатика.

Отборите от България, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна се състезават в единствения по рода си турнир, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

ИАТИ
netinfo


Припомняме, че тази година IATI е под патронажа на кмета Любомир Христов. Oрганизатори на събитието са Община Шумен, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ и Школа А&Б. Партньори на проявата са Министерството на образованието, Европейската младежка олимпиада по информатика, Районното управление по образование, Мусала-Софт.

ИАТИ
netinfo


Генералният спонсор на проявата „Лифтком“ АД направи възможно за участниците в турнира организирането на посещение до първата българска столица Плиска. На площада в новия град младежите бяха посрещнати от кмета на Плиска Тонка Начева по стар български обичай. На площада беще организиран и своеобразен флашмоб, чрез който беше изписано името на ИТ надпреварата.

ИАТИ
netinfo


Състезателите разгледаха още Голямата базилика и Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Там те научиха малка част от историята на България, посредством забавни игри.

ИАТИ
netinfo


В следобедните часове на четвъртък бе проведена практическа сесия, по време на която участницитете тестваха компютрите за състезанието. Научния комитет и тийм лидерите на отборите работиха до късно вечерта, за да направят превод на задачите от състезателната тема на първия ден.

В първия ден на същинската надпревара участниците бяха посетени от зам.-кмета на Шумен Найден Косев, който пожела на тях и техните тийм лидери ползотворна работа и успех. „Вярвам, че Шумен ще остави хубави спомени във вас“, каза още той.

ИАТИ
netinfo

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.