Сливат кожния и тубдиспаснера с многопрофилната болница
Сливат кожния и тубдиспаснера с многопрофилната болница / снимки: Дарик-Шумен

Бившият кожен диспансер в Шумен няма бъдеще като самостоятелно лечебно заведение, най-вероятно той ще стане част от многопрофилната болница, като отделение, това се отнася и за останалите такива в страната. Това стана ясно от думите на здравният министър д-р Стефан Константинов, който днес бе на визита в Шумен.

„Кожните диспансери нямат абсолютно никакво бъдеще като такива, идеалният вариант е те да намерят мястото си като отделения в болниците", обясни д-р Константинов. По думите му, в момента единствения смисъл от съществуването им е регистрацията на някои венерически заболявания. „Това може да се прави в национална мрежа, която да обхваща всички областни болници и определени общински", обясни той. По думите му, от както той е министър здравният сектор е стабилизиран, а следващата стъпка е реформите, които да го подобрят.

Министърът обясни, че неговото виждане за бъдещето е оптимизиране структурите на държавното и общинското здравеопазване, а следователно редуциране и на разходите. „На хората им е все едно, кой е собственика те искат да получат лечение, така че е много важно да се реши как да се оптимизират тези две структури, дали не е удачния вариант да вървят към една обща", обясни д-р Константинов. Той визира и специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Шумен, бившият тубдиспансер, като обясни, че ако нещата в лечебното заведение не вървят по добрият вариант е болниците да се обединят. „По-добрият вариант е да се оптимизира дейността му и да имаме едно общо заведение", каза още здравният министър, допълвайки, че е не е нужно да се дублират дейности и администрация.

Сливат кожния и тубдиспаснера с многопрофилната болница
netinfo

Д-р Константинов съобщи, че идеята за комплексните онкологични центрове е те да се превърнат в сериозни места за лечение, като за тях сливането с други лечебни заведения не е на дневен ред. Министърът потвърди, че за онкоцентъра ще бъдат осигурени европари, но под формата на апаратура.

В Шумен д-р Константинов откри обновените урологично и очно отделения към многопрофиланта болница. Те са реновирани със собствени средства на заведението, като дейностите са стрували около 50 000 лв., обясни директорът на МБАЛ-Шумен д-р Виктор Минчев. По-късно министърът се срещна с ръководството на лечебното заведение и част от персонала му. Д-р Константинов заяви, че е запознат с нуждите на шуменската болница и ако има средства те ще бъдат решени. По думите му, лечебното заведение има нужда от подобряване на инфраструктурата, концептуални промени в шокова зала и нов ядрено-магнитен резонанс.