Честваме 100-годишнината на автора на "Адаптация"
Честваме 100-годишнината на автора на "Адаптация" / Иван Пейчев
Националната награда на името на Иван Пейчев ще бъде връчена на 27 март в Шумен. Поетът Петър Чухов спечели приза и при повторното гласуване на журито през месец февруари тази година. Неговата стихосбирка „АДdicted“ бе отличена от общо 103 изпратени книги от 82-ма автори, участвали в последното издание на конкурса.

Церемонията по връчването на наградата ще започне в 17.15 часа с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Пейчев. По-късноq от 17.30 часа събитието ще продължи в изложбената зала на втория етаж на ХГ „Елена Карамихайлова“  в Шумен.

Носителят на отличието Петър Чухов ще получи грамота и плакет – статуетка „Ангелско перо“, изработена от Валерий Желязков. Паричното изражение на наградата е левовата равностойност на 1500 евро.

След награждаването поетът Петър Чухов ще представи свои творби пред шуменската публика.

Наложи се изборът на носител на наградата да се направи два пъти, заради несъгласие от страна на Съюза на българските писатели с първата процедура, когато бе избрам Петър Чухов. При повторното гласуване кандидатурата му бе подкрепена от 5 от 9-те членове на журито.

Изборът обаче създаде напрежение между членовете на Съюза на българските писатели и останалите членове на журито. Затова и представителите на съсловната организация отказаха да подпишат протокола от заседанието на комисията по присъждане на наградата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари