Шофираме задължително с включени фарове
Шофираме задължително с включени фарове / Дарик-Шумен

Традиционната операция на полицията АКЦИЯ  "СВЕТЛИНА" стартира от днес. По  време на нея активно ще се контролира изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. „Целта е ограничаване предпоставките за тежки пътни произшествия и да се провери състоянието на моторните превозни средства за експлоатация при есенно - зимния сезон", съобщи Радослав Георгиев, началник сектор „Пътна полиция" към ОД на МВР-Шумен.

По време на акцията ще бъде проверявано осветлението на автомобилите. Водачите на моторни превозни средства са  длъжни да карат на къси светлини дори и в светлата част на деня до 1 март догодина.  Катаджиите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Те не трябва да имат по-малък грайфер от 1,6 мм, обясни Радослав Георгиев. Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 50 лв. глоба, а санкцията за невключени къси светлини е 20 лв.

Специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол" ще се проведе в рамките на традиционната акция "Светлина", каквато беше правена и преди време, когато водачите бяха проверявани за наличие на  застраховка „Гражданска отговорност", обяви още Георгиев.

През предходния есенно - зимен период от 1 ноември 2010 г. до 31 март 2011г. на територията на Шуменска област са регистрирани 311 катастрофи, при които са загинали 5-ма души, а 11 са били ранени. Това съобщи говорителят на ОД на МВР-Шумен Десислав Райчинов. Причините за катастрофите основно са шофиране на моторно - превозно средство с несъобразена скорост, при такива ПТП - та са загинали 4-ма души. Двама от загиналите са шофирали след употреба на алкохол, а единия от тях е неправоспособен водач на мотоциклет, допълни Райчинов. Преобладават катастрофите в населени места.