Анна ще учи Църковни изкуства
Анна ще учи Църковни изкуства / dariknews.bg
Рисунка, неоценена на български конкурси, донесе награда в Индия на абитуриентка от Шумен. Работата на младото момиче е оценена сред рисунките на над 1200 участници от цял свят.

Близо 10 години Анна Захариева се занимава с изобразително изкуство. Тя обича цветовете и фантастичните четива. Именно това вплита в своята творба.

Рисунката е направена преди близо година и половина за български конкурс, но там не печели, затова пък е оценена в далечната Индия, където е изпратена от преподавателката на младото момиче - Теменуга Христова. 

За мен тази награда е много важна, понеже самата рисунка аз много я харесвам. В нея бях вложила чувства и старание. Но тук не беше оценена в България и затова, че я наградиха в Индия, за мен е много голямо постижение, понеже все пак някъде се изявих с нея, обяснява момичето.

Анна ще учи Църковни изкуства
dariknews.bg


Увлечението към изкуството започва тривиално – след като родителите й записали Анна в школата по изкуства.

Като малка не ми беше увлечение да рисувам – драсках си, забавлявах се с децата, които бяха в моята група. Не идвах заради рисуването, а за да бъда с другите деца, после се отписах. В един момент в 7 клас пак започнах да рисувам, пак ми стана интерес и наново се записах и оттогава насетне идвам плътно на рисуване, спомня си Анна.

Интересът й ще продължи и след като завърши училище. Младото момиче вече е прието да учи Църковни изкуства във Великотърновския университет.

Тази специалност ми направи голямо впечатление, понеже е съчетана от много различни практически дейности – има стенопис, дърворезба, много интересни неща се изучават, комбинирани в една специалност, казва Анна.

Анна ще учи Църковни изкуства
dariknews.bg


Тя иска да се занимава и с реставрация. 

Реставрацията доста често се прави на стените на църквите и на стари икони, което ще допринесе тази специалност. Каноните трябва да се изпълняват, за да се запази самото църковно изкуство в бъдеще. Самото изграждане на образите в иконите е много интересно. Всеки човек е горе-долу еднакъв. Ти със самите действия трябва да изобразиш кой е светеца, което е много интересно, обяснява тя.

Преди заниманията й в университета Анна обаче ще подреди още няколко свои платна в изложба – в общата експозиция на Школата по изкуствата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.