Различни мнения за дома в с.Стража се срещнаха днес на дискусия в Търговище
Различни мнения за дома в с.Стража се срещнаха днес на дискусия в Търговище / netinfo
Бъдещето на децата и младежите с умствена изостаналост от дом “Св. Мина” в с.Стража бе обсъдено днес на среща между ръководството на община Търговище, представители на местни и национални институции и на неправителствени организации, работещи в социалната сфера.

Местната администрация представи идеята си за кандидатстване с проект по ОП “Регионално развитие”, компонент “Социална инфраструктура” за превръщането на настоящия дом в по-модерен и отговарящ на съвременните изисквания център, включващ в себе си защитени жилища и възможност за алтернативни грижи и услуги.

Според представителите на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, децата трябва да бъдат изведени от институцията и да живеят сред обществото, като им се осигури нужната специализирана подкрепа, за да започнат да привикват към някаква самостоятелност. Подчертано бе, че мястото, където живеят, трябва да е ситуирано отделно от дневния център, в който ще получават евентуално рехабилитация и подходяща социална грижа. Изказано бе мнение, че нормалните взаимоотношения са най-добрата терапия.

Експертът от Агенцията за социално подпомагане, изказа мнение, че по-скоро трябва да се върви към намаляване на капацитета на институцията, но тя да бъде запазена и да се мисли за извеждането в защитени жилища на децата, за които това е подходяща крачка. Стана ясно, че 7-8 от възпитаниците на дома са с много тежки увреждания. 22 деца и 41 младежи живеят там към момента.

Предстои сформирането на работна група, където проблемът да се обсъди отново и да се излезе с конкретно предложение за проект, който да подобри живота на възпитаниците на дом “Св. Мина” - с.Стража.