Раздават светлоотразителни жилетки в Търговище
Раздават светлоотразителни жилетки в Търговище / netinfo
Областна дирекция “Полиция”-Търговище, Застрахователно акционерно дружество “Армеец” и “ДЗИ”, осъществяват съвместна инициатива под надслов :”ОБЛЕЧИ ЖИЛЕТКА, СПАСИ ЖИВОТA СИ!” Със спонсорството на застрахователите бяха закупени 100 броя светлоотразителни жилетки, които през последните дни се раздават от пътните полицаи на велосипедисти и пешеходци в околностите на Търговище. Акцията е предприета, тъй като се оказва, че този тип участници в движението са много уязвими на пътя.

Статистиката на КАТ “Пътна полиция” показва, че през изминалата 2007г. на територията, обслужвана от ОДП-Търговище, са регистрирани 18 тежки пътно-транспортни произшествия от вида “Блъскане на пешеходец и велосипедист”. Загинали са 8 и са ранени 11 граждани. Това са 22,4% от всички регистрирани в областта тежки пътни инциденти. Само от началото на 2008 г. до момента в област Търговище са настъпили 3 тежки пътни злополуки с участието на пешеходци, при които са пострадали трима граждани.

Опитът на пътните полицаи сочи, че рискът от катастрофи с тази категория участници в движението особено се повишава на смрачаване и на развиделяване, както и през тъмна част на денонощието. Акцията е предприета именно, за да направи велосипедистите и пешеходците по-лесно различими на пътя и да намали предпоставките за произшествия.