Провеждат операция по обезопасяване и спиране на теча на сярна киселина в Смядово
Провеждат операция по обезопасяване и спиране на теча на сярна киселина в Смядово / netinfo

По разпореждане на областния управител Донка Иванова е сформирана работна група и са набелязани мерки по обезопасяване и спиране на теча на сярна киселина от цистерна в град Смядово след получен сигнал за замърсяване на река Смядовска.

Под ръководството на заместник-областния управител Петко Шаренков, специалисти от регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" РИОСВ, ВиК, Басейнова дирекция и община Смядово от 15:00ч. вчера са на мястото на инцидента и работят за овладяване със ситуацията.

Установено е, че има теч на сярна киселина от цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово. Веднага е разпоредено и са взети проби за анализ на водата от река Смядовска, от кладенците в близост до реката и от река Брестова, в която се влива река Смядовска. Взето е решение и веднага е отворен изпускателят на язовир Качица с цел повишаване на нивото на водата в река Смядовска до достигане на безопасна концентрация на изтичащата в реката киселина.

По разпореждане на управителя на ВиК Светлозар Дамянов екипи от лабораторията на дружеството извършват замерване на киселинността на водоизточниците на всеки два часа. По данни от 20:00 ч. снощи пробите от шестте водоизточника, които захранват град Смядово, показват киселинност в нормите. В нормите са и резултатите от шахтовите кладенци, от които захранват с вода селата Янково и Бял бряг.

Резултатите се потвърждават и от пробите на водата от 8:30ч. днес и няма опасност за населението.

Поискано е съдействие от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и на мястото на инцидента вече са екипи на аварийно-спасителни отряди от Русе, Велико Търново, Варна Бургас и София със специализирана техника и апаратура, които заедно с екипи на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" работят по обезопасяване и спиране на теча на сярна киселина от цистерната. Екипи на Областната дирекция на МВР охраняват района и ограничават достъпа на хора за извършване на обезопасителната операция.